divendres, 25 de novembre del 2011

La lluita per l'Ensenyament Públic, contra les retallades i la privatització continua

Mociones municipales contra la cesión de suelo público para colegios concertados
EL PAÍS. NEUS CABALLER
La Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic arranca una campaña de protestas y reuniones con partidos para frenar la privatización

La oposición frontal de todos, padres, alumnos, profesores, inspectores y sindicatos, a la cesión de suelo público para construir colegios concertados ha llevado a la Plataforma per l'Ensenyament Públic a iniciar una campaña de mociones en todos los Ayuntamientos para "frenar la privatización" del sistema educativo valenciano. Se trata del segundo sistema en el nivel nacional en el que más ha crecido la enseñanza privada concertada.
La Plataforma ha convocado también reuniones en las Cortes Valencianas con todos los partidos para retirar el artículo de los Presupuestos de 2012 que regula la cesión de infraestructuras públicas, y concentraciones en las tres capitales y municipios de mediano tamaño. La campaña concluirá el 21 de enero con un manifestación en Valencia…

Continuar leyendo
-
Informe assemblea 24N de la Plataforma en defensa de l'educació pública de la Marina Baixa.

Han assistit pares i mares de les AMPAs de l'IES Callosa i de l'IES l'Arabí de l'Alfàs del Pi, docents del CEP Els Rotes i de l'IES l'Arabí, i representes del STPV i de UGT, també va estar un representant del moviment 15M de Benidorm. Compañerxs de l'IES Pere Mª Orts i de l'IES Callosa d'en Sàrria van avisar que no podien vindre.


Hem valorat com molt positiva la presència, per primera vegada, d'un company de l'assemblea del 15M de Benidorm, coincidint en la necessitat que els diversos moviments de ciutadans en defensa dels nostres drets fonamentals es recolzen entre si.

Davant de preguntes d'una mare sobre si els temes que tractàvem en la Plataforma eren polítics, hem aclarit que esta assemblea és apartidista, però que denunciàvem una política, que des de fa anys, està retallant el finançament a l'ensenyament públic, el nombre de professors i augmentant el nombre d'alumnes per aula, mentres que s'afavorix als centres privats, incrementant el finançament que reben dels diners públics. L'actual crisi està servint com a excusa per a accentuar esta política, mentres s'oferixen milions per a sanejar els forats dels bancs, com el Banc de València, es nega el finançament a una educació de qualitat, que és una de les millors inversions que poden fer per poder traure'ns de la crisi que patim.

La nostra Plataforma és una assemblea oberta on les persones, que participen en ella, reflexionen sobre la situació de l'educació, consensuant o adoptant acords sobre accions o mobilitzacions en defensa de l'ensenyament públic. En esta assemblea pot participar qualsevol persona que aposte per la defensa de la dignitata de l'ensenyament, independentment de la seua filiació política, sindical o ideològica.

Hem tractat de la vaga d'estudiants del 17N i de les concentracions del 21N, convocades pels sindicats a què ens van sumar com a Plataforma, i reflexionat sobre la participació d'alumnes, docents, pares i mares en les mobilitzacions que es produïxen en defensa de l'Ensenyament Públic.

En la nostra comarca, només tenim notícia del seguiment de la vaga d'estudiants, en l'IES Altaia d'Altea, on van fer una manifestació pel poble. Encara que va haver-hi manifestacions, en les ciutats del País Valencià. Les noves ordenances de Conselleria regulant el dret de vaga dels alumnes, exigixen que els directors dels centres siguen informats amb 5 dies d'anticipació, quan abans bastava d'informar amb 48 hores. Estes instruccions estan servint per a limitar les possibilitats que els alumnes puguen exercir este dret, perquè la informació no els sol arribar amb tant de temps d'antelació.

Les concentracions del 21 de novembre en defensa dels servicis públics i l'Estat del Benestar, contra els retalls i la cessió de sòl públic per a la construcció de centres privats (CIS), convocades pels sindicats, a les que es va sumar la nostra Plataforma, segons la informació de què disposem, van ser seguides pels centres següents: a Altea a l'IES Altaia, a l'IES Bellaguarda, al CEP els Rotes i al CEIP l'Olla, a Alfàs del Pi a l'IES l'Arabí, i a Benidorm al CEIP Els Tolls.

Hem parlat que es pot estar produint una espècie d'apatia que porta a considerar que no es pot fer res enfront dels retalls en el finançament dels servicis públics fonamentals (educació, sanitat) i que estem en un període d'impase després de les eleccions, a l'espera que es concreten nous retalls en l'educació pública, en la línia que han seguit altres CCAA o que han anunciat a Catalunya.

Encara així la manifestació Estatal que es va fer a Madrid en defensa de l'educació pública, contra els retalls que patix, mentres que es fomenta la privatització de l'educació, va ser massiva, a pesar que els grans mitjans de comunicació, sobretot les televisions van fer un escàs seguiment d'esta protesta, pensem que açò mostra un ús interessat de la informació o, simplement, la seua manipulació. Per açò mateix, considerem que l'ús de les xarxes socials per a divulgar i mostrar de manera directa el que succeïx és fonamental.

De totes maneres, pensem que és necessari mantindre la denúncia i protestar, quan ens enfrontem a una política orientada a reduir l'educació pública a un paper assistencial, mentres que es potencia per mitjà del finançament públic l'educació privada. Creiem que cal mantindre l'exercici dels drets civils que posseïm com a ciutadans, llibertat d'expressió, reunió i manifestació, perquè si ningú assumix el seu exercici els acabarem perdent. Practicant tals drets estem realitzant també una tasca pedagògica, una educació per a la ciutadania més necessària que mai. Volem mostrar que val la pena mantindre la creença ferma en què un altre món és possible.


Hem tractat la situació de les retallades i les amenaces de privatització a la nostra comarca. La majoria dels nostres centres d'educació pública han perdut professorat, els presents dels Instituts de Callosa d'en Sarrià i de l'Arabí de l'Alfàs del Pi, han constatat que en cada un dels seus centres s'han perdut entre 10 i 12 professors en els dos últims anys, mentre que el nombre d'alumnes pràcticament no s'ha reduït, això ha provocat l'augment d'alumnes per aula i la pèrdua d'alguns programes. Es va informar que l'IES Bellaguarda pot perdre un dels seus cicles formatius. Es barregen xifres que en els últims anys s'han perdut uns 4000 llocs docents a tot el País Valencià.

La majoria de centres no han rebut les partides de diners de Conselleria des de l'abril, per la qual cosa es van endeutant amb els seus proveïdors, la qual cosa es pot agreujar quan es comencin a utilitzar les calefaccions. Encara no s'han pagat les beques per a menjadors escolars i per a llibres. L'amenaça de cessió de sòl públic per a la construcció de centres privats que seran concertats, substituint a centres públics actuals, continua planejant sobre la nostra comarca. Encara que, per ara la mobilització ciutadana, ha aturat els plans sobre el CEIP Gasparot de la Vila, la intenció de desmantellar el CEIP Vasco Núñez de Benidorm es manté.

S'ha informat que Conselleria està preparant un decret per no pagar als interins els mesos d'estiu. Els sindicats estan pressionant i anunciant mobilitzacions perquè això no es tiri endavant.  

L'excusa de que no hi ha diners per la crisi ens sembla un engany més, ja que la Generalitat Valenciana segueix gastant xifres milionàries en grans esdeveniments, fundacions i despeses de gestió, mentre els grans retallades només es produeixen en els serveis públics fonamentals. Els diners públics s'ha malbaratat durant dècades, hi ha hagut una mala i fraudulenta gestió de béns públics, molta falta de transparència i corrupció, que han provocat un deute públic astronòmic.


El representant del STEPV ens ha informat que els sindicats de professors no s'han decidisc per realitzar l'anunciada manifestació de desembre i que s'estava proposant fer concentracions comarcals, allí on hi ha Plataformes.

Hem decidit convocar la pròxima assemblea el dilluns dia 5 de desembre a les 18:00 h, de nou, en l'acollidor bar dels jubilats de l'Alfàs del Pi. En ella, una vegada que es concrete la proposta de mobilitzacions dels sindicats i de la Plataforma per l'Ensenyament Públic del País Valencià, valorarem el que podem fer, i decidirem, si es planteja, el lloc per a realitzar la concentració comarcal. S'ha parlat de que siga a Benidorm, en el CEIP Vasco Nuñez, o en La Vila, proposant-se, si es fa ací, que es faça en el CEIP Esquerdo, un centre on primària porta dècades en barracons, estant situat davant d'un Palau, que ha costat milions construir.


Finalment, s'ha recordat que la nostra Plataforma complia 4 anys, perquè es va originar a una assemblea convocada el 20 de novembre del 2008 en el context de les mobilitzacions contra l'EpC en anglès.